Trustpilot

Kan mælk skabe hudproblemer?

Da vi her i Danmark er store forbrugere af komælk, ville jeg ønske det var en kernesund næringskilde til huden. Desværre oplever jeg ofte, at daglig indtagelse af komælk kan forværre hudens tilstand. Komælk kan forårsage inflammation hos nogle mennesker, som kan resultere i rødme, akne, urenheder, psoriasis, rosacea, eksem (inklusiv børneeksem) og lignende hudproblemer.

alternativer til komælk

Læs også “5 holistiske løsninger på tør hud

Årsagen til dette er, at mange mennesker har problemer med at fordøje proteinerne i komælk (ikke kun laktose, som mange fejlagtigt tror), hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer og irritation i tarmene, som igen kan resultere i hudproblemer. Det kan være meget udfordrende, når jeg anbefaler at fjerne komælk fra kosten, og derfor vil jeg forsøge at give alternativer.
Jeg anbefaler ofte at prøve at undgå alle produkter, der kommer fra køer i mindst 6 uger (som mælk, ost, skyr, yoghurt, creme fraiche osv. - også laktosefri varianter). Den eneste undtagelse er økologisk kærnet smør, som kan have en nærende virkning på huden. Hvis du er konsekvent i denne periode, kan du se en optimal effekt på din hud.

Alternativer til komælk kunne være:

Mandeldrik, Kokosmælk, Risdrik, Havredrik, Jersey mælk/ Urmælk A2 - som jeg selv er stor tilhænger af, da det er ligesom almindelig komælk i smagen men har en anden sammensætning af proteiner. 

Det er bedst at bruge nøddevarianter mest og andre alternativer en gang imellem eller til madlavning. Hvis du er en ostelsker, kan gede- eller fåreoste anbefales, da proteinerne i disse ostetyper er helt forskellige fra dem, der findes i koens mælk. Personligt elsker jeg ægte økologisk fetaost. Udover komælk kan der også være andre fødevarer, såsom gluten og sukker, der har en negativ indvirkning på huden. Hvis du ønsker store resultater, skal du forsøge at undgå disse tre fødevarer så meget som muligt i din kost.

Du tænker måske på, om du vil få nok kalk, hvis du fjerner komælk fra din kost. Men dette behøver du ikke bekymre dig om. Hvis du spiser varieret med masser af grøntsager, nødder, frø og kerner, vil du få den nødvendige kalk, som din krop har brug for. Faktisk er der stor tvivl om, hvorvidt vi overhovedet kan udnytte den kalk, der findes i komælk. Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark er et af de lande med flest tilfælde af knogleskørhed, mens lande i Asien, hvor komælk stort set ikke drikkes, har færre tilfælde.

Jeg håber det kunne give dig lidt stof til eftertanke, og du vil prøve vejen uden mælk for at se om det kunne gavne netop din hud.

Kærligste, 
Anne-Mette

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort