Trustpilot

Pleje til din babys hud

NATURLIGE OG ØKOLOGISKE PRODUKTER
Naturlige og økologiske produkter er den bedste mulighed for både din babys og miljøets skyld. De er fremstillet uden skadelige kemikalier som pesticider, ftalater, pertrolatum, parabener og syntetiske duft- og farvestoffer. Vælg økologiske produkter for at beskytte både din babys og jordens sundhed.

Økologisk kokosolie kan anvendes som et godt alternativ til creme. 

 

OLIE
Olie er et fantastisk multifunktionelt produkt, der kan bruges til at forbedre både din sundhed, skønhed, pleje og renhed. Vælg vegetabilske olier, der er koldpresset for at få mest mulig næring. Olie kan bruges til at pleje babyens ansigt og krop, fra tør hud til negle og hår. Til babyer anbefaler vi at undgå æteriske olier, da de er for stærke og kan irritere huden. Til voksne hud har disse olier dog gode terapeutiske egenskaber, når de bruges korrekt.

 

SALVE
Salver med sink eller lignende produkter fra apoteket er typisk mere medicinske og bruges ofte i mere akutte situationer. De kan købes på apoteket. Zink og svovlsalve er et godt valg, hvis man ønsker en effektiv behandling af udslæt og rød numse. Hvis babyen har smerter, kan en salve være en god løsning, men til forebyggelse af problemer som rød numse anbefaler vi en mildere, mere plejende balsam med f.eks. E-vitamin og morgenfrue.

 

BESKYT MED BALM FREMFOR CREME

Til babypleje anbefales produkter med en fed konsistens, der indeholder lidt eller ingen vand, men er rige på nærende, beroligende og beskyttende fedtstoffer, ceramider, vitamin E og olier. Balm er at foretrække frem for creme, da det har et lavere vandindhold og ofte er mindre aktivt og kan få huden til at blusse. Balm er en slags fedtcreme, der typisk er lavet på plantesmår, honning, vitamin E, olie og lignende fedtstoffer. Det er mere fedtet end creme, men også mere beskyttende og blødgørende.

Balm har generelt en mere helende effekt på huden end creme, hvilket gør det til et godt valg til babyhuden. Der er dog delte meninger om brugen af syntetiske balmprodukter, som også er tilgængelige. Personligt foretrækker jeg rene og naturlige produkter og vil fravælge de syntetiske, når muligheden foreligger. Produkterne er som mad for vores hud, og gennem livet kan vi optage store mængder kosmetik og plejeprodukter gennem huden, så det er vigtigt at vælge dem med omhu.

 

FLYDENDE SÆBE

Traditionel sæbe har en høj pH-værdi, som kan være udtørrende og affedtende for fin babyhud. Det er derfor en god idé at vælge en sæbe, der er pH-reguleret og i flydende form til vask af babyens hud. Som alternativ til sæbe kan du opløse snavs og smuds med vegetabilsk olie fra sød mandel- eller kokosolie på fugtigt vat. Når du vælger sæbe, bør du overveje at købe en flydende sæbe specielt lavet til babyer.

 

SHAMPOO

Shampoo til babyer og børn bør altid være pH-reguleret og neutral for hud og hovedbund for at mindske risikoen for allergi og for at undgå irritation ved kontakt med øjnene. Når barnet er meget lille og håret stadig er meget fint, er shampoo ikke nødvendigt. I denne periode kan du bruge lunkent vand eventuelt tilsat lidt almindelig sæbe til at rense håret. Når der begynder at komme mere hår på hovedet, kan du begynde at bruge en mild shampoo til at rense håret for snavs, talg og olierester. Vask ikke håret for ofte, da det kan få hovedbundens talgkirtler til at overproducere fedtstoffer og gøre håret fedtet. Brug produktet sparsomt, og brug ikke mere end en enkelt krone ved hver hårvask. Lad shampooen virke i ca. 30 sekunder efter påføring, og masser gerne hovedbunden let strygende i denne periode. Skyl herefter grundigt to gange.

TIP: Babyers blinkerefleks er ikke fuldt udviklet, så de kan let få shampoo i øjnene. Vælg derfor pH-neutrale produkter, der ikke giver irritation i øjnene og som desuden ikke øger risikoen for allergi og overfølsomhed.

 

SOLCREME OG SOLTØJ

Til babyer anbefales at bruge så lidt kemikalier som muligt, men i nogle situationer er det nødvendigt at bruge solcreme for at undgå forbrændinger. Forbrændinger kan påvirke risikoen for sygdomme som hudkræft på langt sigt. Når det kommer til valg af solfilterstoffer, bør vi følge anbefalingerne fra Astma-Allergi Danmark, da der ikke findes en 100% naturlig løsning – med undtagelse af tøj og at holde sig inden døre. Hvis du og dit barn skal opholde jer meget i solen, f.eks. på ferie eller på stranden, bør dit barn iføre sig luftigt tøj, da det generelt har en god UV-beskyttende effekt uden at belaste huden unødigt. Det kan være en god idé at iføre babyer og børn t-shirts, hatte eller kasketter med bred skygge eller specielle heldragter designet til dette formål.

Solcremen bør påføres igen, uanset om den er vandfast eller ej, hver gang barnet har været i vandet, da betegnelsen “vandfast” på produkter er misvisende og ikke kan stole på. En høj faktor, dvs. over SPF 25, er at foretrække. Ofte bruger vi ikke nok solcreme, så en endnu højere faktor som SPF 30 eller 50 kan være nødvendig. Hvis vi bruger for lidt solcreme, kan det svare til at halvere den oprindelige faktor. Undgå solcremer i spraydåser, da de ofte indeholder aerosoler, der kan efterlade spor i lungerne og være hormon- og sygdomsfremkaldende. Babysolcremer bør følge særlige retningslinjer, men hold alligevel øje med tilsætningen af hormonforstyrrende stoffer, især ved køb af solcremer i udlandet.
Vigtigt: Undgå især filteret ethylhexylmethoxy-cinnamate, 4-Methyl­benzylidene camphor (4MBC) og især konserveringsmidlet propylparaben samt andre parabener, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. 

 

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ANBEFALER:

Siesta: Giv solen en frokostpause mellem 12 og 15, når UV-indekset er 3 eller mere.
Solhat: Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud med tøj og hat, når solen står højest.
Solcreme: Husk altid rigeligt med faktor 15, og
husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege.
Sluk solariet: De kunstige stråler øger markant
risikoen for kræft i huden. Og jo yngre du er, desto mere udsat er du.
Svanemærket og andre lignende mærkater er
uden disse hormonforstyrrende stoffer, men kan stadig indeholde kedelige og unødvendige
tilsætningsstoffer som parfume, så læs alligevel varedeklarationen, hvis du vil undgå disse.

 

VÅDSERVIETTER

Vådservietter kan være en praktisk løsning, når du er på farten og skal skifte ble, tørre hænder eller afvaske uden adgang til vand. Det er vigtigt at huske på, at indholdsstofferne fra vådservietterne bliver på huden, så det er vigtigt at vælge kvalitetsprodukter uden skadelig kemi. Til daglige bleskift anbefales det ikke at bruge vådservietter, og det er en misforståelse, at man skal bruge dem ved alle bleskift i stedet for vand og en neutral afvaskning. Overdreven brug af vådservietter kan øge risikoen for allergi, overfølsomhed og rød numse, så man bør altid vælge vand og en blød vaskeklud, gerne vat, som er det mest forebyggende mod slid og rød, sensitiv numse. Jeg anbefaler at vælge en variant uden parfume og parabener.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort